EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) je terapija izbora za traume.

Nedavno preminula naučnica i psihoterapeutkinja Francine Shapiro pokazala nam da pokreti očiju mogu efikasno unaprijediti tretman raznih psiholoških poremećaja. Njeno značajno otkriće je došlo slučajno, tokom šetnje u parku u ljeto 1987.godine. Tada je i sama prolazila kroz jako težak životni period i na kraju šetnje je shvatila kako su njene negativne emocije, sa kojima je započela šetnju, značajno smanjene. Razmišljajući šta je to dovelo do značajne redukcije negativnih emocija sjetila se kako je tokom šetnje brzo pokretala oči, lijevo – desno. Tu pretpostavku je provjerila sa kolegama radeći na njihovim uznemirenjima i potvrdila da pokreti očiju imaju snažnu moć desenzitizacije (proces ili postupak u kome neka osoba gubi osetljivost na neki nadražaj). U narednom periodu je kreirala novi pristup zasnovan na desenzitizaciji neugodnih memorija uz pomoć pokreta očiju koji je na kraju dobio naziv: Eye Movement Desensitization and Reprocessing odnosno Desenzitizacija i reprocesuiranje pokretima očiju.

AIP model

Teorija nastanka psiholoških problema u EMDR se naziva AIP model (Model Adaptivnog procesuiranja informacija). Naš mozak sve nove informacije procesuira i povezuje sa ranijim memorijama. Ako ste već čitali o tome vaš će mozak automatski povezati ove rečenice sa tim memorijama. Memorije su vezane uz naše stavove, uvjerenja, emocije, percepciju kao i ponašanje. To znači da se neka tek pristigla informacija u mozak povezuje sa neuralnom mrežom sličnih informacija i mi ćemo osjetiti emocije, uvjerenja u vezi sa tim sjećanjima. Ako vam je danas godišnjica braka, a znate da se vaš bračni partner svaki put sjeti i pozitivno vas iznenadi, bićete sretni i uzbuđeni. To je zato što ste se povezali sa ranijim pozitivnim iskustvima i vaša mreža neurona vas uvodi u lijepo emocionalno stanje. To radi naš nesvjesni um.


Sedin Habibović

Sedin Habibović je psiholog i psihoterapeut, istraživač, autor i koautor više članaka i knjiga. Najviše primjenjuje metode EMDR-a, Sistemskih konstelacija, Transakcione analize i Majndfulnesa.

0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *